Co možná nevíte o fících

Co možná nevíte o fících: historie, zdravotní výhody a mnohem Více

Fíky, malé plody s velkým posláním. Pro mnohé z nás jsou tyto šťavnaté, sladké plody jen občasnou lahůdkou, ale jejich historie a výživové benefity jsou zajímavé a bohaté. A co víc, fíky hrají klíčovou roli v jednom z nejoblíbenějších produktů v našem e-shopu: epilační hmotě iWAX Original. Dovolte nám, abychom se s vámi podělili o fascinující příběh těchto plodů a jejich pozoruhodné zdravotní výhody.

mceclip0-1

Historie Fíků:

Fíky pocházejí ze stromu Ficus carica, česky fíkovník smokvoň.
Fíky jsou jedním z nejstarších kulturních plodin na světě a jejich pěstování můžeme datovat do 8. tisíciletí před n.l.  Pocházejí z oblasti Středního východu, pravděpodobně z oblasti Mezopotámie (dnešní Irák). Před tisíci lety byly fíky pěstovány také v Babylonu a Asýrii. 

Již řecký filozof Aristoteles miloval fíky, což je možná důvod, proč byly známy jako "potrava bohů". V mezopotámských kulturách byly fíky vítány pro svou sladkou chuť a také jako symbol plodnosti.

Fíky byly oblíbenými lahůdkami také v antickém Římě a staly se klíčovým zdrojem energie pro atlety na prvních olympijských hrách. Tyto plody se šířily na Blízký východ a na pozdějších obchodních cestách i do Evropy. V Persii byly fíky známé jako "potrava králů" a byly jedním z nejvýznamnějších produktů na královských dvorech.

Co Obsahují Fíky:

Čerstvé dužnaté plody fíků obsahují přibližně 80 % vody, což jim dodává medově šťavnatou chuť. Sušené fíky pak obsahují zhruba 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fíkovém plodu je ve skutečnosti krystalizovaná glukóza. S takovým složením nemůžeme než očekávat, že fíky budou mít pozitivní účinky na naše zdraví.

 

Fíky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Obsahují vitamíny B1, B2, a B3, které jsou klíčové pro energetický metabolismus. Dále jsou bohaté na draslík, hořčík, a vápník. Díky obsahu železa jsou prospěšné pro lidi s nedostatečnými hladinami železa v krvi. Fíky jsou také vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně vitamínu A, C, a E, které bojují proti volným radikálům a chrání naše tělo před poškozením.

Zdravotní Výhody:

Překvapivě mají fíky mnoho zdravotních výhod. Jejich konzumace může pomoci při:

  • Zlepšení trávení: Fíky obsahují rozpustnou vlákninu, což může pomoci udržovat trávicí systém v chodu. Pomáhají při zažívání, čištění střevní mikroflóry a podporují střevní činnost.

  • Snížení krevního tlaku: Díky obsahu draslíku mohou pomoci snížit riziko vysokého krevního tlaku.

  • Zlepšení zdraví kostí: Vápník a hořčík obsažené ve fících jsou klíčové pro zdravé kosti.

  • Podporu srdce: Fíky jsou bohaté na draslík, což může pomoci udržet srdce zdravé.

  • Zdroj Energie: Díky obsahu nerafinovaných cukrů jsou fíky výborným zdrojem energie. Jsou ideálním doplňkem pro sportovce, poskytují rychlou energii a obsahují proteiny, které podporují svalovou regeneraci.

  • Močopudný Účinek: Tyto plody mají schopnost čistit ledviny a močové cesty, což je pro naše zdraví velmi prospěšné.

  • Detoxikační Účinek: Fíky mají vysoký obsah vlákniny, což jim dává výrazný detoxikační účinek.

  • Bohatý Zdroj Minerálů: Obsahují elektrolyty jako sodík, draslík, hořčík a vápník, které jsou důležité pro naše tělo.

  • Zlepšení Hladiny Tuků v Krvi: Fíky mají schopnost snižovat hladinu tuků v krvi a harmonizovat hladinu cholesterolu.

  • Podpora Zdravého Mozku: Vzhledem k obsahu různých minerálů a vitamínů mohou fíky přispět k lepším mozkovým funkcím.

  • Neutralizace Kyselinotvorných Potravin: Pomáhají v neutralizaci kyselinotvorných potravin, což může napomoci udržení rovnováhy v těle.

Zajímavosti o Fících:

  • Bez kvítku: Fíky nejsou typickým ovocem. Jejich květy rostou uvnitř plodu, což je činí unikátními.

  • Neucházejí se: Fíky na stromě nezkazí, dokud nejsou připraveny ke sklizni. Jejich šťáva uvnitř plodů udržuje vlhkost a svěžest.

  • Význam ve víře: Fíky mají význačné místo ve třech velkých náboženstvích - křesťanství, islámu a judaismu. Jsou symbolem plodnosti a mnoho dalšího.

Fíky v iWAX Original:

Fíky jsou klíčovým prvkem v našem iWAX Original, jedinečné epilační hmotě. Jsou součástí přírodní směsi, která tuto hmotu dělá tak efektivní a šetrnou k pokožce. Když si vyberete iWAX Original, vybíráte si tradici, přírodu a krásu. A nejen to, získáte krásně hladkou pokožku bez nežádoucích chloupků.

Přestože fíky mohou být drobnou pochoutkou, mají bohatou historii a zdravotní výhody, které stojí za zvážení. Takže, proč si je nezahrnout do svého každodenního života, ať už v jídle, nebo v péči o krásu? Ochutnejte sladkou historii a krásu fíků s naším iWAX Original, a vychutnejte si hladkou pokožku, na které budete pyšní.

Zpět do obchodu